Canan Karatay'ın balıkla ilgili sözleri ezber bozdu |
İNGİLTERE'nin önde gelen kardiyologlarından Aseem Malhotra'nın tereyağın insan sağlığına olan faydalarını ortaya koyan çalışması Canan Karatay'ı haklı çıkardı.
İngiltere'deki araştırmayı NTV canlı yayınında değerlendiren Karatay, "Sağlıklı yağ yemek hayatı uzatır, asıl tehlike trans yağlardır" uyarısını yineledi.
Yağın miktarının değil niteliğinin önemil olduğunun da altını çizen Karatay, "Balıkta kırmızı etten çok daha fazla kolestrol var" örneğini verdi.
23 ÇEŞİT YAĞA DA İHTİYACIMIZ VAR
"... Doğada 23 tür yağ vardır. 23 türlü yağın tamamı insan vücudu için şarttır. Tek zararlı olan yağ trans yağlardır. Ben hala Türkiye'de trans yağların ne olduğunun doğru bilindiğini sanmıyorum. Türkiye'de trans yağların üstüne gidilmiyor.
Dünyadan bir kaç örnek vermek istiyorum:
2006'da New York ve Paris Belediyeleri trans yağların kullanımını yasakladı. Nerede bulunuyor bu trans yağlar. Başta halkımıza sağlıklı ve daha az kalorili diye sunulan margarinlerde bulunuyor. İşlenmiş gıdalarda bulunuyor. Çünkü bir gıda işlendiğinde yağların yapısı bozuluyor.
BALIKTA DAHA ÇOK KOLESTROL VAR AMA...
"Kırmızı ette kolestrol var" eleştirilerine de karşı çıkan Karatay, "Kışın balıkda kırmızı etten daha fazla kolestrol var" dedi. İşte o açıklamanın detayı:
"Beyaz ette de kolestrol vardır. Balıkta daha çok kolestrol var. Özellikle kış aylarında sular soğuduğunda balıklar yağlanır. Bu yağ hem Omega 3'tür hem de kolestroldür. Mesele yağın miktarı değil niteliğidir.
AZ YAĞLI YEMEĞİ REDDETTİLER
2013 Mayıs ayında İsveç Hükümeti Sağlık Komisyonu, az yağlı yemeği reddetti. 2 senede 16 bin çalışmayı incelediler. Bu çalışma sonunda doymuş yağların hiçbir şekilde kalp hastalığını yapmadığını kabul ettiler ve devlet politikası olarak az yağlı diyet önerilmemesi kararı aldılar.
İnsanlar kalori hesabı yapa yapa enine büyümeye başladı. Düşük yağlarla beslenme obeziteyi tetikliyor. Yiyecekler lezzetli olsun diye suni şekerlerle işlendiler. Bu tür yiyecekler ve trans yağlar insan sağlığı için tehlikelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder