31 Ekim 2013 Perşembe

Canan Karatay'ın balıkla ilgili sözleri ezber bozdu

Canan Karatay'ın balıkla ilgili sözleri ezber bozdu

İNGİLTERE'nin önde gelen kardiyologlarından Aseem Malhotra'nın tereyağın insan sağlığına olan faydalarını ortaya koyan çalışması Canan Karatay'ı haklı çıkardı.

İngiltere'deki araştırmayı NTV canlı yayınında değerlendiren Karatay, "Sağlıklı yağ yemek hayatı uzatır, asıl tehlike trans yağlardır" uyarısını yineledi.



Yağın miktarının değil niteliğinin önemil olduğunun da altını çizen Karatay, "Balıkta kırmızı etten çok daha fazla kolestrol var" örneğini verdi.

23 ÇEŞİT YAĞA DA İHTİYACIMIZ VAR

"... Doğada 23 tür yağ vardır. 23 türlü yağın tamamı insan vücudu için şarttır. Tek zararlı olan yağ trans yağlardır. Ben hala Türkiye'de trans yağların ne olduğunun doğru bilindiğini sanmıyorum. Türkiye'de trans yağların üstüne gidilmiyor.

Dünyadan bir kaç örnek vermek istiyorum:

2006'da New York ve Paris Belediyeleri trans yağların kullanımını yasakladı. Nerede bulunuyor bu trans yağlar. Başta halkımıza sağlıklı ve daha az kalorili diye sunulan margarinlerde bulunuyor. İşlenmiş gıdalarda bulunuyor. Çünkü bir gıda işlendiğinde yağların yapısı bozuluyor.

BALIKTA DAHA ÇOK KOLESTROL VAR AMA...

"Kırmızı ette kolestrol var"  eleştirilerine de karşı çıkan Karatay, "Kışın balıkda kırmızı etten daha fazla kolestrol var" dedi. İşte o açıklamanın detayı:

"Beyaz ette de kolestrol vardır. Balıkta daha çok kolestrol var. Özellikle kış aylarında sular soğuduğunda balıklar yağlanır. Bu yağ hem Omega 3'tür hem de kolestroldür. Mesele yağın miktarı değil niteliğidir.

AZ YAĞLI YEMEĞİ REDDETTİLER

2013 Mayıs ayında İsveç Hükümeti Sağlık Komisyonu, az yağlı yemeği reddetti. 2 senede 16 bin çalışmayı incelediler. Bu çalışma sonunda doymuş yağların hiçbir şekilde kalp hastalığını yapmadığını kabul ettiler ve devlet politikası olarak az yağlı diyet önerilmemesi kararı aldılar.

İnsanlar kalori hesabı yapa yapa enine büyümeye başladı. Düşük yağlarla beslenme obeziteyi tetikliyor. Yiyecekler lezzetli olsun diye suni şekerlerle işlendiler. Bu tür yiyecekler ve trans yağlar insan sağlığı için tehlikelidir.

28 Ekim 2013 Pazartesi

KEK yeme BULGUR tüket!

Ünlü profesör Canan Karatay, son kitabındaki açıklamalarıyla adeta ezber bozdu. 'Beslenme tuzaklarından kurtuluş rehberi' adlı kitabında Karatay, bugüne kadar bilindik tüm kuralları yıkıyor. İşte Karatay'ın kitabından öne çıkan başlıklardan bazıları...


Light ürün sakıncalı mı? 
Yağsız (light) yenen gıdalar hiçbir fayda sağlamaz. Sağlıklı olmanın temel unsuru doğal protein ve yağlardır. Yumurta sarısı zararlı mı? Yumurtayı çok haşlamamak gerekir. Yağda kavurmadan, yakmadan, doğallıklarını bozmadan pişirilmelidir.

Kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaşmadan hafif pişirilmelidir.
Aşırı pişirme sonucu doğallığını kaybeden yumurta sarısı trans yağ meydana getirir. Doğal yumurtanın yararları nelerdir? Ortalama 50-60 gram olan doğal yumurta sarısında 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır. Omega-3 kan kolesterolünü düşürür. Yumurta kolesterolü yükseltir mi? Doğal, yani özgür olarak gezinen ve doğal yemle beslenen tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez. Aksine her gün 2 doğal yumurta yenmelidir. Diyet yapanlar yumurta yiyebilir mi? Doğal yumurta tok tutucudur. Bu nedenle kilo vermek isteyenler için önerilir.

Yağlardan korkmalı mıyız? 
Serbest gezinerek doğal beslenmiş hayvanların içyağı, kuyrukyağı veya tereyağı ya da doğal yetişmiş zeytinden elde edilen soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve diğer soğuk sıkım tohum yağları (fındık, susam, ketentohumu vb) ise, yaşam için son derece önemli temel besinlerdir. Bilinçaltına yerleşmiş yağ korkusundan kurtulmak gerekir. Margarinle tereyağ arasında ne fark var? Margarinler doğal değildir.

Hidrojenize olmuş margarinler aşırı miktarda trans yağ ile yüklüdürler.
Sağlıksız yağ sınıfındadırlar ve sağlığı riske sokarlar. Peynir yağsız mı olmalı? Ülkemizde yöresel peynirler asırlardır doğal süt ve doğal maya ile doğal yöntemlerle üretilmekte. Oysa teknoloji harikası, süt kullanılmadan üretilen peynirler aynen üretildikleri gibi yarar sağlamadan dışarı atılırla Nelerden vazgeçelim? Yüksek glisemik indeksli yiyecekler; gazlı ve şekerli içecekler, tatlılar, kek, pasta, hamur işleri, cipsler ve kızartmalar, fastfood türü pizza, tost ve hamburger gibi yiyecekler.

Köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, doğal yumurta, peynir, et ve balık, çiğ kuruyemiş, bakliyatlar, bulgur, buğday, taze doğal sebzeler ve şeker oranı düşük meyveler.

9 Ekim 2013 Çarşamba

Prof. Karatay: Kurban eti yağıyla yenmeli

Vücudun, doğal yolla alınan proteine ihtiyacı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, "İşte kurban eti bu yüzden yağıyla yenilecek" dedi.

Geliştirdiği ''Karatay Diyeti'' ile tanınan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kırmızı etin çok sağlıklı olduğunu, kurbanın her bölgesinin rahatlıkla yenilebileceğini söyledi.



Kırmızı etin, kolesterolü çıkardığı gerekçesiyle yenmemesini önermenin yanlış olduğunu dile getiren Karatay, şöyle devam etti: "Çalışmalar da gösterdi ki; kırmızı eti, yumurtayı yağsız yediğimiz zaman çok faydası olmuyor. Bunları yağıyla beraber yediğimiz zaman, mesela saf köy tereyağında yumurta kızartığımızda ya da pirzolayı yağıyla yediğimizde maksimum derecede etkisi olur. İşte kurban eti bu yüzden yağıyla yenilecek. Çünkü eti yağıyla yediğimiz zaman onun hazmı çok daha rahat olur. Midemiz, bağırsaklarımız yorulmuyor. Onun için birlikte yenilecek. Eti yağıyla birlikte tüketince korkmayacağız, işte o zaman sağlığımıza kavuşacağız."

BAYRAMDA BOL MEVSİM SALATASI, YOĞURT, AYRAN, CACIK

Karatay, bayramda bol mevsim salatası, yoğurt, ayran ve cacık tüketilebileceğini belirterek, ekmeği hiç tavsiye etmediğini ancak isteyenlerin çok az yiyebileceğini, pilav olarak da buğdaydan yapılanın tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanın etli kemiklerinin saklanmasını öneren Karatay, "Kış boyunca onu paça ve doğal et suyu olarak herkesin kullanmasını öneriyorum. Bağışıklık sistemini en iyi güçlendiren paça ve et suyudur" diye konuştu.

Barbekü soslarının kesinlikle kullanılmaması gerektiğini dile getiren Karatay, "Esas kanserojen olan barbekü soslarıdır. Et kızartılırken tuz bile konulmayacak" ifadesini kullandı.