12 Haziran 2013 Çarşamba

Kalp Ameliyatı Olanlara Sıcak Uyarısı


Uzmanlar, artan sıcak havalar nedeniyle kalp ameliyatı olan hastaları, oluşabilecek enfeksiyonlara karşı uyardı.



Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. İsmail Başyiğit kalp ameliyatı sonrası için uyarılarda bulundu. Her kalp hastasının hemen ameliyat olmasının söz konusu olmadığını belirten Başyiğit, çok acil olmayan hastaların ameliyatlarının doktor müsaadesi ve kontrolü ile bir iki ay ertelenebileceğini söyledi.

Yaz aylarında aşırı sıcak havanın olduğu bölgelerde ameliyat sonrası hastanın rehabilitasyonunun daha uzun sürebileceği ve enfeksiyon riskinin daha yüksek olabileceğini anımsatan Başyiğit, "Tatbiki bu çok keskin bir sınır değildir, hasta her mevsimde ameliyat edilebilir. Hastanın, sıcak havalarda kendisine daha çok dikkat etmesi ve hekim uyarılarına daha çok uyması şartıyla. Kalp ameliyatı olan hastalar normal insanlara göre sıcak havalardan daha çabuk etkilenir.Bundan dolayı özellikle sıcak havaların hakim olduğu bölgelerde yaşayan kalp ameliyatı olmuş hastaların günün en sıcak vakitleri olan 11.00 ila 15.00 arası dışarı çıkmamaları önerilir. Sıvı kaybının daha çok yaşandığı yaz aylarında kalp damar tıkanıklıkları riski artar. Hastaların daha serin ortamlarda bulunmaları sağlıkları açısından önemli olup açık renkli ve bol giysileri tercih etmeleri önerilir” dedi.

Kalp ameliyatı olan hastaların yiyecek ve içeceklerine de dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Başyiğit, “Özellikle yaz aylarında daha çok su içip, sulu gıdalar, sebze ve meyve tercih etmelidirler. Hayvansal gıdalardan, hamur işlerinden, yağlı-tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı, hazır paketlenmiş gıdalardan ve gazlı içeceklerden sakınmalıdırlar. Sigara, alkol gibi vücuda zararı olan maddeler kalp hastalarına ve kalp ameliyatı olan hastalara kesinlikle önerilmez. Bu hastaların aynı zamanda sigara içilen ortamlardan da uzak durmaları gerekmektedir. Kalp ameliyatı sonrasında hasta taburcu olduktan sonra enfeksiyon riskine karşı ziyaretler kısıtlanmalıdır. Hatta birinci derece akrabalar dışında hastanın ilk bir hafta içerisinde ziyaret kabul edilmemelidir. Ziyaretlerde grip nezle olmuş kişilerin ziyaretleri engellenip olabildiğince ziyarete gelen kişilerle hastanın teması sınırlandırılmalıdır” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder