9 Mayıs 2013 Perşembe

Halsizliğe doğal çözüm

Halsizliğe doğal çözüm
Halsizliğe doğal çözüm


İnsan bazen nedensiz de kendini halsiz hisseder. Halsizliğe ne iyi gelir? şimdi halsizliğe ne iyi geliyormuş, hep birlik de görelim .

Bitkilerle tedavinin her zaman için ilaç tedavisinden daha uzun süreceğini belirten uzmanlar, Bitkiler hastalığa yakalanmadan önce önlem olarak kullanılmaya başlanmalı, basit hastalıklar bitki çayları, kompresler ve bitkilerden yapılmış yağlarla tedavi edilmeli.



Ciddi hastalıklarda da doktorun verdiği tedaviye paralel olarak bitkilerden yararlanılabilir dedi.Hangi Çay Neye iyi Geliyor. Doğada şifalı bir çok bitkiden şifalı çaylar elde edilebileceğini kaydeden uzmanlar, bitki çayı hazırlarken de şu tavsiyelerde bulundu.

Bitki çayı hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanılmalı. Birçok hastalıkta klorun zararlı olduğu saptanmıştır. Suyunuzu kaynattıktan sonra bir iki dakika dinlendirin. Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin.

Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınız zaman (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz.Şifalı çay elde edilen şifalı bitkilerden bazıları şunlar:

IHLAMUR

Soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı en etkili ve en yaygın olarak kullanılan doğal ilaçlardan biri olan ıhlamur, uykusuzluk, spazm ve kan dolaşımı bozukluklarında da kullanılır. Özellikle akşam saatlerinde fazla içmemeye dikkat etmek gerekir, çünkü fazla miktarda alındığında uykusuzluğa neden olabilir. Yapraklarında çok miktarda klorofil taşımasından dolayı kansızlık durumunda kullanılmasında fayda vardır. Diğer çaylarda olduğu gibi ıhlamuru da hazırladığınız zaman için ve bir daha kaynatmayın. Çünkü uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamur size yarardan çok zarar verebilir.

YOGİ ÇAYI

Hintli yogilerin içtiği baharatlı bir çay. Tam da kış mevsimine uygun, yani ısıtıcı. Ayurvedik bir çay yogi çayı ve yoğun baharatların karışımından oluşuyor. Bu çayı hazırlamak için ufak bir tencereye bir parça kabuk tarçın, 4-5 kakule tanesi, 1 ufak kök zencefil, 2 karanfil ve 4-5 adet tane karabiber koyun. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip 5 dakika kadar kaynattıktan sonra dilerseniz içine 1 tatlı kaşığı siyah çay ekleyip biraz demlendirip süzün. Dilerseniz sütle karıştırıp için.

ISIRGAN

Isırgan, birçok rahatsızlığa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar bahçelerde bol miktarda yetişen bir ottur. Özellikle metabolizma rahatsızlıklarına, mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca nefrit, sarılık, idrar yolları taşları ve özellikle kansere karşı günde 3-4 fincan ısırganotu çayı çok yararlıdır. Isırgan çayını hazırlamak için kişi başına bir tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ısırganotu yeterlidir.

BİBERİYE

Bu güzel kokulu bitkinin kullanılmadığı hastalık yok gibi. Özellikle kan dolaşımı hastalıklarına, romatizma ve astım hastalıklarına, mide ve bağırsak gazlarına karşı kullanıldığı gibi ağır yemeklerden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bronşit, öksürük, migren, gastrit, başağrısı, ağrılı adet, düşük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taşı, ishal ve karaciğer rahatsızlıklarında da kullanılır. Hoş bir tat vermesi açısından biberiye çayına bir parça da kabuk tarçın atabilirsiniz.

REZENE

Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir. Rezene çayı özellikle gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Özellikle bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilaçtır rezene çayı. Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı sırasında rezene çayı yararlıdır. Listeyi uzatmak mümkün: Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taşları gibi birçok durumda rezene çayına başvurabiliriz.

HİNDİBA

Hem salatalarda, hem de haşlanarak zeytinyağı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür. Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının başköşesine oturtması gereken otlardan biridir hindiba ve bunlardan başka bağırsakları yumuşatır, müzmin romatizma, gut, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır. Hindiba köklerinden yapılan kahve iyi bir iştah açıcıdır. Romatizma hastaları ilkbahar ve sonbaharda 4-6 hafta arası sabah ve akşam hindiba çayı içerek kür yapabilirler ve faydasını da hızla görürler. Hindiba çayı hazırlamak için kişi başına 1-2 tatlı kaşığı doğranmış hindiba kullanılır.

NANE

Nane çayı, mide ve bağırsak gazlarında, bulantı ve kalp çarpıntısında içilir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında, karın ağrısı, ishal, safra kesesi taşı, baş ağrısı, migren, sinüzit, diş ağrısı, halsizlik, bronşit, öksürük gibi rahatsızlıklarda da tedavi edici özelliği olan nane, nefes darlığında da şöyle kullanılabilir: Bir tülbentin üzerine bal konur, üzerine taze veya kuru nane yaprakları serpilir ve yatmadan önce göğüs üzerine bağlanır, sabaha kadar bırakılır.

KEKİK

Kekik çok güçlü bir antiseptik olarak biliniyor. Kekik yağından elde edilen timol birçok ilaçta, hatta ameliyatlarda yara temizlemek için kullanılıyor. Eski zamanlarda salgın hastalıklarda kullanılan kekik günümüzde de grip salgınlarında bol bol kullanılmalı. Ve boğmaca olana, öksürene, bronşite yakalanana, midesi rahatsız olana, ishal olana, adet sancısı çekene kekik çayı içirmeli. Böcek sokmalarında deriye sürülerek kullanılan kekik, cilt hastalıklarında da banyo suyuna atılarak kullanılabiliyor.

ZENCEFİL

Ayurveda ve Çin Tıbbında 5 bin yıldır kullanılan zencefil, ısıtıcı bir ottur. Özellikle metabolizma rahatsızlıklarında temizleyici, düzenleyici ve canlandırıcı bir etkiye sahip. Ayrıca faranjitte, ishal, gaz gibi durumlarda, kan dolaşımını artırmak için, kas hastalıklarında ve romatizmal ağrılarda kullanılıyor. Soğuk algınlıklarında çayını içebilir, öksürük için zencefil-zerdeçal-bal karışımını sabah ve akşam aç karnına şurup niyetine kullanabilirsiniz. Zencefil canlandırıcı olduğu için akciğerleri temizler, gazı önler ve terlemeyi artırarak cildin de temizlenmesini sağlar.

ADAÇAYI

Kızılderililerin kutsal bitkisi sayılan adaçayı, Akdeniz yöresinde bol bol yetişir. Antibiyotik ilaç görevi gören adaçayı diş eti rahatsızlıklarında ve boğaz ağrılarında çok yararlıdır. Sinir bozukluğu, baş dönmesi, titremeye iyi gelir ve menopoz döneminde karşılaşılan terlemeyi durdurur. Ayrıca dolaşım sistemi hastalıklarında, tansiyon düşüklüğünde, sindirim sistemi bozukluklarında, psikolojik rahatsızlıklarda, halsizlikte, sinir hastalıklarında da kullanılır. Özellikle boğaz ve ağız içi iltihaplarında günde birkaç defa adaçayıyla hazırlanıp soğutulmuş çayla gargara yapın, iyi geldiğini göreceksiniz.

ELMA

Elma, besin değeri dışında nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur, lifli olduğu için bağırsakları temizler, karaciğerinden şikayet edenler, romatizmalılar ve hatta şeker hastaları bile elmadan faydalanabilirler. Elma yatıştırıcı, uyku vericidir, başağrılarına iyi gelir. Taze elma suyu cilde sürüldüğünde dokuları sağlamlaştırır ve teni güzelleştirir. İlkbaharda toplanan elma çiçekleri kurutularak sonbahar ve kış aylarında kaynatılır ve göğse ve öksürüğe iyi gelecek bir şurup elde edilir. Kurutulmuş elma parçalarından çay yapabileceğiniz gibi kabuğuyla küçük parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon ve portakal koyarak çay olarak tüketebilirsiniz.

Kardeş Kanı Bitkisinin Faydaları

Kardeş Kanı Bitkisinin Faydaları
Kardeş Kanı Bitkisinin Faydaları


Kardeş kanı (ejderkanı)
: Birçenekgiller sınıfının, zambakgiller familyasından, Kanarya adalarında yetişen bir ağaç veya ağaçcıktır. Gövdesi kalındır. Yaprakları sert ve kılıç şeklindedir. Dallarının ucunda demet şeklinde toplanmıştır. Yaşlı gövdelerden, boyacılıkta kullanılan, reçinemsi kırmızımtırak bir özsu akar.



Kardeş kanı faydaları:
* Yaraları tedavi eder.
* Dış kanamaları keser.
* Korku ve ruhi bozukluklara, sinirleri yatıştırmaya iyi gelir,
* Nefes darlığına, astıma faydalıdır,
Vücutta kanayan bir yerimiz varsa kanı durdurmaya yardımcıdır,
* Adet kanamalarını azaltır,
* Küçük çocukların uykuda sıçramasına korkularına çok iyi gelir,
* Kabızlığa,
* Mide gazlarına,
* Burun kanamalarına,
* Altını ıslatan çocuklara ve idrarını tutamayanlara kullanılır,
* Halk arasında korkan kişilere iyi geldiği yönünde bir bilgide vardır.

Kullanım Şekli : Az miktarda dövülerek toz halinde yutulur veya bala karıştırılarak yenir.

HAMİLELİKTE HANGİ BİTKİ ÇAYLARI İÇİLMELİ?

HAMİLELİKTE HANGİ BİTKİ ÇAYLARI İÇİLMELİ?
HAMİLELİKTE HANGİ BİTKİ ÇAYLARI İÇİLMELİ?


 Hamilelikte kullanılan bitkisel çaylar;  bulantıyı azaltmak veya önlemek, hamilelikteki ağrıları azaltmak, vücutta oluşan ödemi atmak ve emzirme döneminde süt salgısını arttırmak için kullanılmaktadır.  Bu nedenle bazıları masum gibi gözükse de yüksek dozlarda alındığında olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.


İÇILEBILECEK OLAN BITKI ÇAYLARI NELERDIR?, NE KADAR IÇILMELI?, NASIL HAZIRLANIR?

·         Hamilelik döneminde başlıca içeceğimiz olan su;  günde en az 2,5 litre tüketilmeli ve doğal kaynak suları olmasına dikkat edilmelidir.
·         Bu dönemde süt ve ayran tüketimi çok yararlıdır; bol miktarda kalsiyum ve protein içermektedir.
·         Taze sıkılmış meyve suları; vitamin ihtiyacını karşılar, demir emilimini arttırır, günde 1 – 2 su bardağı yemeklerle beraber içilebilir.
·         Adaçayı; direnci arttırır, sinirleri yatıştırır, bulantıyı azaltır, hazmı düzenler, ödem atımını sağlar. 5-6 adet adaçayı yaprağını demleme kabı içerisinde kapalı olarak 10 dk. bekleterek .hazırlanabilir ve günde 1 – 2 kupa içilebilir.
·         Isırgan otu; ferahlatıcı özelliği vardır. Emzirme döneminde süt oluşumunu hızlandırır, ödem atımını sağlar.  Hazırlanışı: 5-6 adet ısırgan otu yaprağını demleme kabı içerisinde kapalı olarak 5 - 10 dk.. bekletip, içilebilir. Günde 1 – 2 kupa tüketilebilir.
·         Melisa Yaprağı; hamileleri rahatlatır ve uyumalarına yardımcı olur, hazmı düzenler, gazı giderir, antiseptik özelliği vardır. 5-6 adet melisa yaprağını demleme kabı içerisinde kapalı olarak 5 - 6 dk. bekletip,  içilebilir.
·         Kuşburnu ;  kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar, C – vitamini içerir, kabızlığı engeller, öksürüğe iyi gelir. Kuşburnu meyvelerini ikiye – üçe bölüp demleme kabına koyunuz ve üzerine sıcak suyu dökünüz. 5 – 6 dakika demlendikten sonra içebilir.
·         Ihlamur ; öksürüğe iyi gelir, rahatlatır, yatıştırıcı etkisi vardır, mideye iyi gelir. Ihlamuru kaynatıp demini aldıktan sonra istediğiniz kadar içebilirsiniz.
·         Nane ;  hamilelik döneminde mide bulantılarına karşı etkilidir, ferahlık verir, soğuk algınlıklarına iyi gelir, sinir sistemini rahatlatır.
·         Papatya ; gaz ve ağrı gidericidir, ödem söktürür, sindirimi düzenler, antiseptik özelliği vardır. Heyecanı ve gerginliği azaltır. Kurutulmuş papatyalardan 4-5 adetini demleme kabında 5 – 10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz.
·         Rezene;  sinirlere iyi gelir , sancıları azaltır, gaz giderir. Rezene poşet çayın üzerine sıcak su ilave ettikten sonra 5 – 10 dakika demlenmesini bekleyiniz.
·         Elma; kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar, C vitamini içerir, rahatlatır, yorgunluk giderir.
           
          Doğuma yakın hazırlanabilecek bir çay karışımı tarifi vermek istiyorum. Doğuma yakın dönemde içilirse,  doğumu kolaylaştırıcı etkisi bulunmakta, doğum sonrasında da iyileşmeyi hızlandırmaktadır.

Malzemeler:  4 çorba kaşığı ahududu yaprağı, 4 çorba kaşığı ısırgan otu, 1 çorba kaşığı oğul otu, 1 çorba kaşığı kuşburnu, 1 çorba kaşığı nane yaprağı.

Yapılışı:  Bütün bitkiler hava almayan bir kabın içerisinde karıştırılır. 1 litre kaynak suyun içerisine karışımdan 4 çorba kaşığı koyup 30 – 40 dakika demleyin. Süzdükten sonra günde 1 bardak içiniz.

İştah Azaltıcı Şifalı Bitkiler


İştah Azaltıcı Şifalı Bitkiler
İştah Azaltıcı Şifalı Bitkiler

Sağlıklı bir zayıflama yolu için her zaman sağlıklı ve yararlı besinler tüketmek önemlidir. Sağlıklı bir şekilde kilo verdiren, iştahınızı azaltan besinlerin başında tabi ki her zaman şifalı bitkiler gelmektedir. Sizlerde yağ yakımı konusunda başarılı olan, iştahınızı azaltarak daha sağlıklı şekilde kilo vermenizde yardımcı olan şifalı bitkileri tercih ederek başarılı şekilde yoğun kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
Adaçayı: İştah kesici özelliği bulunan ve günümüzde zayıflamak için her bay – bayanın kullandığı bir bitki çayıdır. İster çay olarak isterseniz de yemeklerinizde baharat türü olarak kullanmanız mümkündür.
Kekik: Metabolizma konusunda hızlandırıcı özelliği bulunmakta olan kekik, sindirim sorunu yaşayan insanların da bu sorununu gidermektedir. Yorgunluk problemlerinizi gidermekte olup ayrıca bağışıklık sisteminizde de güçlendirici özelliği bulunur.
Maydanoz: İster su olarak isterseniz de maydanozu yiyerek maydanoz tüketebilirsiniz. Metabolizma hızlandırıcı özelliği vardır. Ayrıca çay olarak içebilirsiniz. Ödemlerinizde de yararlı etkileri bulunduğu bilinmektedir.
Fesleğen: Eter yağların moral yükseltici ile alakalı olan bir etkisinin bulunduğu bilinen fesleğen ayrıca vücutta ki fazla suların atılmasında da öncü bir bitkidir.
Balık otu: saçlarınızın daha parlak olmasını sağlar. Ayrıca tırnaklarınızın güçlenmesinde de etkilidir. Salata ve meyve içeceklerin içerisinde de yine balık otu bulunur. Vücudunuzun kimyasını hızlandırma da yararlı olmakla beraber zayıflamanız konusunda yardımcı bir şifalı bitkidir.
Biberiye: Vücutta kan dolaşımınızın hızlanmasını sağlarken, sindirimde de düzenleyici etkisi vardır. Ayrıca cildinizin sıkı bir cilt olmasında da yararları bulunur. Günümüzde bünyeyi canlandırıcı etkileriyle de tanınır.
Civanperçemi: Bu şifalı bitki tüketildiğinde tokluk hissi vererek, iştahınızın kesilmesinde de yararlıdır. Ayrıca tazelik veren bir özelliği bulunur ve tatlıya karşı iştahınızın azalmasında da büyük yardımı dokunur.
Tere: Çiğ tüketmenizi önerdiğimiz tereyi, yağ yakımı konusunda hızlandırıcı etkisi sayesinde yararlı bir bitki olmasını kendiniz sağlayabiliyorsunuz. Vitamin barındıran bir bitkidir.
Sinameki: Rezene ve nane bitkileriyle beraber kullanılmasını önerdiğimiz sinameki, vücutta direkt olarak müshil görevinde başarılıdır. Sizlerde kalın bağırsaklarınızda suyun emilmesini istiyorsanız, sinameki kullanabilirsiniz.

7 Mayıs 2013 Salı

SAKIZIN FAYDALARI

SAKIZIN FAYDALARI
SAKIZIN FAYDALARI

Kilo kontrolüne yardımcı olur!

* Sakız pratik, ucuz ve düşük kalorilidir. Şekerli bir sakız yaklaşık 5 -10 kaloridir...

* Şekersiz olanlar da tercih edilebilir. Sakız, atıştırmayı engellemek ve kalori alımını azaltmak için harika bir yoldur...



İştahı azaltır!

* Sakız çiğnemek iştah kontrolü sağlamaya yardımcıdır. Appetite iştah dergisinde 2007 yılında yayımlanmış çalışma gösteriyor ki öğleden sonra yapılan atıştırma öncesi sakız çiğnemek, açlığı ve kalori alımını azaltmaya yardımcı oluyor...


Atıştırma olarak seçenek olabilir!

* Sakız çiğnemek düşük kalorili olduğu gibi, yüksek kalorili atıştırmaların yerine de geçebilir...

* Özellikle, 140 kalorilik 1 veya 2 parça çikolatalı kurabiye yerine 2 parça 20 kalorilik sakız çiğneyerek, 120 kalori kazanç sağlayabilirsiniz...

Kalori harcatır!

* Mayo Clinic Uzmanları yaptıkları bir deneyde, sakız çiğnemenin saatte 11 kalori yakımını sağladığını hesaplamışlardır...